ПОСНИ ТОПЧИЊА СО КИКИРИКИ! 6 состојки, многу вкусови! (РЕЦЕПТ)

popara19 април, 20221min00
Screenshot_3

Станува збор за солени топчиња од кикирики кои на крајот треба да се печат во рерна, а кои можат да послужат како предјадење или ужина, особено во посните денови. Брзо се подготвуваат, а уште побрзо се јадат …

 

СОСТОЈКИ:

 

  • 350 гр брашно
  • 200 гр мелени несолени кикирики
  • кесичка прашок за пециво
  • лажичка сол
  • 250 гр маргарин (кој не пости може да додаде путер)
  • 50 до 100 мл кисела вода

 

 

Подготовка:

 

Во сад измешајте ги брашното, мелените кикирики, пецивото и солта. Во посебен сад измешајте го маргаринот да стане пенест, па додадете го брашното со кикириките и киселата вода, продолжувајќи со матење. Од добиеното тесто, кое треба да биде меко, одвојте парчиња и обликувајте топчиња. Наредете ги во плех обложен со хартија за печење и печете ги на 200°C околу 20 минути. Печените топчиња извадете ги од рерна, покријте ги со крпа и оставете да се изладат.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma