Месото никогаш не треба да биде на собна температура повеќе од два часа
Технологот за храна д-р Ана Калушевиќ објасни како треба правилно да постапуваме со храната и колку долго можеме да ја чуваме.
Како да се третираат сушените производи од месо?
„Сушењето е форма на конзервирање, а кога станува збор за овие производи, во секое пакување треба да се назначи дали може и треба да се чуваат во фрижидер. Најважно е да нема повторно замрзнување по одмрзнувањето.
Најпрактично е да го одмрзнете месото во фрижидер бидејќи може да остане таму неколку часа, но доколку планирате да зготвите нешто за само неколку часа, месото никогаш не треба да биде на собна температура повеќе од два часа. Некои јадења со месо може да се замрзнат и рокот обично е околу три дена, храната или зеленчукот може да се замрзнат околу четири месеци – изјави д-р Калушевиќ.
Колку е поголемо парчето, толку е побезбедно, па ако имаме парче месо, дури и ако е веќе маринирано, со зачини и солени, може да потрае неколку дена.Лукот има антимикробни компоненти, како и зачини, само ќе придонесуваат за тоа што помалку микроорганизми им се допаѓаат, и секако колку повеќе сол има, толку е помалку интересно таму да се развиваат микроорганизми“, изјави д-р Калушевиќ.
Таа советува, пред да го купите, но и пред јадење, добро да го прегледате месото, бидејќи се забележуваат некои промени во бојата, мирисот – гранив, кисело, ферментирано …
„Тоа не е единствениот критериум, но штом некој вид месо е сомнителен за мирисот, не експериментирајте на кој било начин.