Сунѓерот е еден од основните елементи на опремата за кујна. Тешко е да се живее без него, особено ако готвиме многу и се случува нешто да се истури. Повеќето луѓе користат само сунѓер или крпа без да размислуваат да се ослободат од таквите нечистотии. Во меѓувреме, ова не е најдобрата идеја. Оваа навика може да предизвика многу проблеми
Бришењето на истурената храна со сунѓер е најочигледната и најприродната работа во кујната. Сепак, вреди да се промени оваа навика. Причината е важна.
Според научните истражувања, кујнските сунѓери и крпи се едни од највалканите предмети. Тие акумулираат огромна количина на бактерии. Влажноста и топлината во кујната ја влошуваат ситуацијата уште повеќе, обезбедувајќи идеална средина за развој на опасните микроорганизми.
Повеќето луѓе ретко ги менуваат сунѓерите и ткаенините, па не ги мијат по миење садови или бришење површини.
Добро, но како се поврзува тоа со бришењето храна со сунѓер или крпа? Па после вакво нешто е многу тешко да се исчисти. Плакнењето, дури и со топла вода со сапуница, можеби нема да биде доволно. Всушност, ако сакате да користите сунѓери за да ја избришете истурената храна, треба да ги фрлате по секоја употреба.
Експертите препорачуваат да не користите сунѓери за да ги избришете остатоците од течната храна. Месото и јајцата се особено опасни, но всушност секоја храна е почва за бактерии. Во случај на таква нечистотија во кујната, ќе биде многу подобро и побезбедно да ја избришете со хартиена крпа за еднократна употреба. Похигиенски е.
Треба да запомниме и редовно да ги менуваме сунѓерите и крпите. Доколку се користат секојдневно, можеби ќе треба да ги фрлите по само 2-3 дена.