МУСАКА СО ТИКВИЧКИ И ПАТЛИЏАНИ: Лесен ручек за сечиј вкус!

popara18 мај, 20221min00
182177_shutterstock-208788988_ls

Лесен ручек е она што ни треба кога е топло, а иако нема месо, овој рецепт ќе ве воодушеви. Лесно се подготвува, состојките не се скапи, а чедарот можете да го замените со поефтин кашкавал. Мусаката од тиквички и домат ќе ви се допадне на првиот залак, а доволно е да ја послужите со парче леб.

Состојки:

1 кг тиквички
зачин
50 мл маслиново масло
2-3 чешниња лук
80 гр тврдо сирење
80 гр чедар
3 јајца
160 мл млеко
6 лажици брашно
чери домати

musaka sa tikvicama

Подготовка:

Тиквичките исечкајте ги на коцки и изрендајте го кашкавалот.
Во сад измешајте сечкан копар, маслиново масло и мелено лукче, промешајте и оставете да отстои околу 10 минути.
Изматете ги јајцата, па додајте ги млекото и брашното и убаво измешајте.
Зачинете по вкус и промешајте.
Додадете ја смесата од зачини во јајцата.
Промешајте, па додадете го ренданото сирење (оставете малку да посипете одозгора).
Истурете ја смесата во тиквичките и измешајте.
Потоа наредете во огноотпорен сад подмачкан со масло.
Над ставете вишни исечени на половина.
Посипете со преостанатото сирење.
Печете на 180 ° C околу еден час.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma