Кој не сака добар, па уште и топол бурек?
Затоа ви предлагаме рецепт за највкусниот бурек со сирење и шунка.
Вкусот е толку добар, што сигурно често ќе го правите.
Она што е сигурно е дека во пекарите не можете да најдете толку добар бурек.
На крајот на краиштата, обидете се и уверете се сами!
Состојки (за 4 лица):
500 гр средни кори
250 гр сирење
100 гр шунка
1/2 прашок за пециво
масло
Подготовка:
Намачкајте со масло голем плех за печење. Кората поделете ја на три дела. Првата третина – подмачкајте ги сите кори со масло и попрскајте со вода во која е измешан прашокот за пециво. Наредете кори стуткани по 4.
Следниот ред оди во спротивна насока. На задната кора премачкајте го целото сирење и ставете ја другата половина од кората, исто така посипете со масло и вода.
На задната страна ставете ги листовите шунка. Оди и третиот дел од кората, па на средина ставете ја шунката и покријте ја со малку кора и спојте ја убаво.
Посипете со вода и масло и печете 30-40 минути да заруменат.
Погледнете чекор по чекор инструкции за подготовка: