Семеен ручек е тешко да се замисли без вистинска домашна супа со зеленчук и кнедли од гриз. Најчесто ги обожаваат децата, кои родителите можат да ги наговорат да јадат здрава домашна храна на лажица.
Сепак, правењето кнедли често може да биде тешка задача, бидејќи тие можат да бидат или премногу тврди или премногу меки за да се распаднат и да направат гулаш од супата.
Ако ова ви се случило безброј пати, вие сте на вистинското место. Ќе ви ја откриеме тајната со чија помош секогаш ќе правите совршени кнедли за супа.
Потребни се само две состојки и малку време.
Состојки:
2 јајца
пченичен гриз
Подготовка:
Во длабока чинија изматете две јајца. Изматете ги со вилушка најдобро што можете, додека не станат пенести. Потоа земете го пченичниот гриз и полека додајте го гризот додека мешате со кружни движења.
Она што е важно е постепено да го додавате гризот додека смесата не стане доволно густа за да не се лизне на чинијата. Кога смесата ќе се згусне колку да не зоврие, оставете ја да отстои 2 минути.
После тоа, гризот ќе набабри, па ќе видите дали е доволно густ или треба да додадете уште малку.
Супата мора да биде топла, а најдобро е малку да се вари. Потопете една кафена лажичка во супата, а потоа со топла лажица извадете ги кнедлите од чинијата и нежно спуштете ги во супата.
Оставете да се варат неколку минути, а кога кнедлите ќе испливаат на површина, тоа е знак дека се готови.