Здравиот начин на живот подразбира не само редовна физичка активност и воздржување од лоши навики, туку и внимателен избор на храна.
Како што одредени намирници можат негативно да влијаат на здравјето на целиот организам, но и на здравјето на мозокот, така има и такви кои треба да се вклучат во исхраната, бидејќи тие поволно делуваат на работата на овој важен орган.
Нутриционистите издвојуваат неколку намирници кои ги нарекуваат „пријатели на мозокот“ и препорачуваат да ги вклучите во исхраната.
Темно чоколадо
Ова е можеби една од најпознатите намирници која често се поврзува со здравјето на мозокот. Покрај тоа што ја помага концентрацијата, темното чоколадо е богато со антиоксиданси и супстанции кои помагаат да се намали ризикот од срцев удар.
Исто така, темното чоколадо може да го ублажи стресот и благотворно да влијае на меморијата.
Јаткасти плодови
Оревите, бадемите, индиските ореви и лешниците се храна која нашиот мозок ја сака поради присуството на добри масти. Се препорачува секојдневно да јадете грст сурови јаткасти плодови – тие благотворно ќе делуваат и на мозокот и на крвните садови низ телото.
Риба
Нутритивно вредните риби како лососот, пастрмката и харингата се богати со омега-3 масни киселини, кои се неопходни за сите мозочни антиквитети.
Омега-3 има и антиинфламаторно дејство. Се препорачува да се јаде 100-120 грама риба, два до три пати неделно. Како алтернатива, можете да јадете сардини, кои исто така се богати со омега-3 масни киселини.
Домати
Ликопенот, црвен пигмент од доматите, кој исто така е моќен антиоксиданс, има корисен ефект врз мозочните клетки и може да ги ублажи ефектите на слободните радикали.
Препорачливо е да се јадат домати секој ден во текот на сезоната.