Нутриционист тврди ЗАМРЗНАТАТА ХРАНА Е ОПАСНА ЗА ТЕЛОТО: Има ГОЛЕМА можност да СЕ РАЗБОЛИТЕ

popara3 јуни, 20221min00
29157_shutterstock-522663619_f

„Има многу одлични опции исполнети со хранливи материи и диетални влакна, вклучувајќи замрзнат леб од цели зрна, зеленчук, овошје и бобинки“, вели нутриционистот Сигне Сванфелд.

А има и замрзната храна која има многу малку хранливи материи, додека е многу богата со натриум, заситени масти и додаден шеќер.

Нормално е дека не можеме целосно да ја исфрлиме оваа храна од употреба, но важно е барем да ја намалиме нејзината конзумација бидејќи докажано е дека го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања, дијабетес тип 2 и дебелина.

Храна која е најштетна кога е замрзната:

  1. Пецива

Пецивата се вкусна храна за појадок и одлично се комбинираат со шолја чај или кафе, но сепак изберете пекара за која сте сигурни дека не користи замрзнато тесто. Сигне изјави дека тие обично се богати со заситени масти.

  1. Пица

Многу замрзнати пици имаат подебели кори и често се прелиени со преработено месо. – Тие се богати со натриум и заситени масти, кои, доколку се јадат во прекумерни количини, се поврзани со зголемен ризик од кардиоваскуларни болести и дебелина – изјави Сигне.

  1. Помфрит

Ако купувате замрзнат чипс или помфрит, секогаш треба да ги гледате состојките, бидејќи често може да содржат додадено масло за јадење и сол. Ова е исто ако нарачате храна кога сте надвор, а повеќето големи брендови користат замрзнат помфрит.

  1. Готови оброци

Брзо и практично, ова јадење има и висока содржина на заситени масти и натриум.

  1. Пита

Алисон Талман, регистриран диететичар на „SportingSmiles.com“, изјави: „Постои ограничена корисна хранлива вредност на овој производ. Вишокот калории и масти може да доведат до зголемување на телесната тежина“. Нутритивната вредност на храната не се менува ако ја замрзнете, но храната која е произведена за замрзнување некогаш има дополнителни состојки кои помагаат во зачувувањето.

 

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma