Во топлите летни денови не треба да чекате ниту еден час за водата да се замрзне
Постои и побрз начин да се направи мраз: коцките мраз ќе се направат побрзо ако ставите топла вода наместо ладна…
Причината, според „Food Hacks“, е тоа што, спротивно на логичните очекувања, топлата вода замрзнува побрзо од ладната. Овој феномен е познат како ефектот Мпемба, а го добил името по студент од Танзанија кој на 16-годишна возраст забележал дека неговата топла мешавина од сладолед се замрзнува побрзо отколку студената.
Научниците сè уште не го објасниле целосно овој феномен, така што во изминатите 50 години беа спроведени експерименти за да се докажат некои од постоечките теории (како што се теоријата на ентропија, термичка видливост, конвекција или теорија на мраз), како и неодамнешна студија на Универзитетот Нанианг за технологија. Научниците од Универзитетот во Кина и Универзитетот во Тексас тврдат дека врските меѓу молекулите на водата се одговорни за сè. „Водородните врски се менуваат кога водата се загрева“, вели водачот на студијата Дитер Крамер, кој грубо објасни: „На повисоки температури, повеќето водородни врски се цврсти и помалку се кршат; додека во постудена вода, повеќето молекули се врзани со водородни врски кои допрва треба да се скршат за да формираат кристали… „Меѓутоа, ако сакате водата да формира мраз што е можно поскоро, ставете ја најтоплата вода која нема да ја стопи пластиката.“