Ротквиците првпат се одгледувале во Кина, а имаат посебен статус во Грција, додека во Египет ова растение се сметало за чудотворно.
Поволно делува на организмот, а богат е и со витамин Ц, калиум, селен, фолна киселина… Интересно е што ротквиците го зајакнуваат и имунитетот, а нивното внесување ќе ви донесе 15% од препорачаната дневна доза на витамин Ц.
Овие зеленчуци се одговорни и за совршениот изглед бидејќи благодарение на големиот извор на витамин Ц ги претвораат мастите во енергија и на тој начин ја одржуваат линијата. Идеални се за подобрување на метаболизмот, а помагаат и при мрзеливи црева.
Ротквиците го штитат црниот дроб и имаат антибактериско дејство, а некои научници тврдат дека ротквиците се одличен сојузник во борбата против главоболката. Одлични се и во борбата против жолтицата бидејќи содржат материи кои го неутрализираат билирубинот.
Можете да ги користите на неколку начини, да направите вкусна салата во која можете да додадете рукола, а можете и да измешате и да направите супа со ротквици.
Едноставен рецепт за супа подразбира мешање на краставица, лук, маслиново масло, ротквици и по желба некој друг зеленчук што ќе ви падне на памет и ќе направи вистинска витаминска бомба која ќе го засити, освежи и зачува вашето здравје.