ДАЛИ Е ЗДРАВО ДА СЕ ЈАДЕ ЛУТА ХРАНА? Нутриционист открива КОЈ МОЖЕ да јаде и кога е ОПАСНО!

popara14 јуни, 20221min00
Screenshot_11

Зачинетата храна предизвикува реакции во нашиот организам, а дали ќе бидат пријатни и корисни или штетни, зависи од вашата здравствена состојба.

 

 

Доколку сте загрижени дали лутината која создава чувство на печење во грлото и устата е штетна за здравјето, одговорот е не, но не е се така едноставно.

 

– Зачинетата храна е здрава, но само ако телото е здраво. Поточно, доколку нема услови во кои е контраиндицирано – објаснува нутриционист.

 

Овие состојби вклучуваат диспепсија или варење, синдром на нервозно дебело црево, Кронова болест, ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест или металоиди) и хемороиди.

 

Добри страни

– Што се однесува до добрите страни на капсаицинот, активната компонента која им дава лутина на пиперките и одредени растенија кои ги користиме како зачини, тие се исто така присутни. Капсаицинот ја забрзува циркулацијата на крвта и ги шири крвните садови, што го спречува создавањето на згрутчување на крвта. Кога сте настинати, оваа супстанца може да ви помогне да дишете и да се чувствувате подобро во моментот поради забрзаната циркулација, а добра е и за срцето – советува нутриционистот.

 

 

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma