ВАКА ТУРСКИТЕ ДОМАЌИНКИ ЈА ПРЕЛИВААТ БАКЛАВАТА: Не користат сируп од шеќер, а корите се многу сочни – трикот е во 1 состојка!

popara15 јуни, 20221min00
204469_profimedia0340798470_ls

Баклавата порано била десерт наменет за султаните и најбогатите слоеви на општеството. Во тоа време, ако знаевте да ја подготвите кралицата меѓу слатките пити, тоа беше прашање на престиж. Потеклото на баклавата до денес не е познато, но се претпоставува дека потекнува од палатата Топкапи, бидејќи таму се пронајдени записи за нејзиното подготвување.

Пробајте го овој рецепт и ќе направите многу сочна баклава. Наместо шеќерен сируп користете млеко и посипете со какао и чоколадо.

Состојки:

1 пакување кора
300 гр ф’стаци
3 чаши млеко
3 чаши шеќер

Подготовка:

Тавата премачкајте ја со масло, па разредете ја кората. Секоја премачкајте ја со масло. Кога ќе наредите половина од кората, посипете со мелени ф’стаци, па продолжете да ја разредувате кората. Секое повторно премачкајте го со масло. Измешајте го млекото со шеќерот и варете со мешање додека не се раствори шеќерот. Со добиениот сируп прелијте го готовиот колач, а потоа изрендајте го чоколадото и посипете со кокос. Ставете ја баклавата со млеко во фрижидер 2 часа.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma