По купувањето, луѓето обично ставаат лубеница во фрижидер, мислејќи дека ќе го зачува вкусот и свежината.
Сепак, повеќето луѓе знаат дека по долго стоење во фрижидер, лубеницата нема толку интензивен вкус и не е освежителна како што се очекуваше.
Веднаш се забележува дека бојата е послаба, и дека мирисот и е променет. Затоа, заклучокот е дека фрижидерот не е најдоброто место за чување на ова сочно овошје.
Според Real Simple, многу е подобро да се чува лубеницата на собна температура, но подалеку од директна сончева светлина. Според нив, вака конзервираната лубеница може да остане свежа и непроменета неколку дена.
Меѓутоа, ако вашата лубеница е веќе зрела и сте свесни дека повеќе не може да издржи, а не можете да ја јадете, добро би било да ја ставите во замрзнувач. Исечете ја на помали или поголеми парчиња, извадете ги семките и ставете ја лубеницата во сад со капак, па во замрзнувач.
Фрижидерот е добро решение доколку сакате да ја изладите лубеницата пред јадење.
Слободно ставете ја внатре, исечена или цела, и ќе ви биде доволно да стоите околу еден час. Кога ќе ја исечете, можете да ги покриете големите парчиња со фолија и на тој начин дополнително да ја зачувате свежината и да го заштитите од муви.