Секојдневната употреба на цимет може да помогне да се стабилизира нивото на шеќер во крвта, да се забрза метаболизмот, да се продолжи чувството на ситост и со тоа да влијае на слабеењето. Поволно делува на дигестивниот систем – го регулира варењето и ја намалува надуеноста, кои се вообичаени проблеми при слабеење.
Прелиминарните истражувања, кои ги докажаа сите придобивки од циметот, беа претставени на почетокот на 2017 година на конференцијата на Американското здружение за срцеви болести. Во текот на 12 недели, научниците им давале додатоци на стаорци на база на цимет додека ги хранеле со висококалорична храна. Тестовите извршени пред и по завршувањето на експериментот покажале дека тие имаат повеќе антиоксиданси во телото по земањето суплементи со цимет отколку претходно.
Исто така, нивната вкупна тежина и обемот на половината се намалиле, без оглед на тоа што јаделе мрсна и тешка храна.
Докажано е дека циметот има многу здравствени придобивки. Покрај придобивките наведени погоре, вклучува и смирување на варењето и подобрување на функцијата на мозокот, поконкретно побрзо разбирање на новиот материјал.
Според истражувањето спроведено во Медицинскиот центар на Универзитетот Раш во Чикаго во 2015 година, докажано е дека циметот го зголемува производството на протеини кои помагаат во организирање и проток на информации. Истражувањето вели дека доволно е да се стави прстофат мелен цимет во кафе или на снегулки дневно за да се подобри меморијата.
Циметот е полн со антиоксиданси, помага во намалување на нивото на шеќер во крвта и може да спречи разни воспаленија.
Студијата спроведена во 2010 година докажа дека водата со цимет содржи доволно антиоксиданси за да ги намали шансите за вишок килограми за дури 23 проценти.