Што се случува во телото кога јадете ТЕМНО ЧОКОЛАДО: Организмот ќе доживее НЕВЕРОЈАТНА трансформација, но внимавајте кое го бирате

popara9 септември, 20231min00
4147_cokolada_f

Диететичарите Кортни Д’Анџело и Триста Бест открија што се случува со нашите тела ако редовно јадеме чоколадо. Секако, она со големо количество какао во него е многу поздраво и носи бројни придобивки за нашиот организам, што не е случај со оние кои се полни со шеќер.

Имено, какаото е извор на хранливи материи и во својата природна форма е полно со антиоксиданси. Поради оваа причина, се препорачува да се земе темно чоколадо.

Затоа, бидете внимателни при изборот, бидејќи не сите чоколади се квалитетни!

Што му прави темното чоколадо на нашето тело?

1. Срцето ќе биде поздраво

Откриено е дека темното чоколадо помага за подобрување на здравјето на срцето поради неговите моќни антиоксидантни флавоноиди.

– Темното чоколадо содржи антиоксиданси кои можат да ја зголемат циркулацијата на крвта во срцето, да го намалат ризикот од згрутчување, па дури и докажано е дека го намалуваат крвниот притисок. Затоа, здравата конзумација на чоколадо може да го намали ризикот од мозочен удар и срцеви заболувања – објаснува Д’Анџело за Eat This.

2. Го намалува стресот

Секако, чоколадото го подобрува расположението и на тој начин го намалува нивото на стрес.

„Ако размислите добро, јадењето чоколадо речиси секогаш го подобрува вашето расположение, а студиите покажаа дека луѓето кои јаделе чоколадо се чувствуваат помалку под стрес“, вели Д’Анџело.

Сепак, важно е да бидете свесни не само за количината на чоколадо што ја јадете, туку и за неговиот квалитет.

3. Не јадете празни калории

Додека млечните и белите чоколади, кои се високо преработени, имаат многу шеќер во нив, темното чоколадо е извор на хранливи материи. Се препорачува да има што е можно поголем процент на какао.

– Одредени видови чоколади можат да бидат извор на празни калории, што значи дека вашето тело примарно добива калории и многу малку витамини, минерали или фитонутриенти. Тоа може да доведе до нагло опаѓање на шеќерот во крвта, што доведува до неизбежна промена на расположението, зголемен глад, а потоа и дебелина – објаснува Бест.

4. Се намалува желбата за овошје

Некои истражувања исто така покажуваат дека кога јадете преработен или додаден шеќер, поголема е веројатноста да стекнете навика да копнеете повеќе за шеќер. И тогаш почесто ќе посегнеме по повеќе чоколадо или слатки наместо природни шеќери.

Овошјето може да биде одличен начин да ги добиете потребните природни шеќери и јаглехидрати, но јадењето чоколадо секој ден може да ја промени вашата желба за шеќер и природна сладост.

„Кога редовно јадете додаден шеќер, може да почнете да го губите вкусот за вистинска сладост, како овошје“, додава Бест.

5. Внес на магнезиум

Колку е потемна чоколадата, толку е поголема нејзината хранлива вредност и повеќе магнезиум содржи.

– Чоколадото содржи магнезиум, кој има многу придобивки и е минерал кој природно се наоѓа во земјата, но и во човечкото тело.

Неопходен е за живот затоа што се наоѓа во секоја клетка на телото и е важен за извршување на многу телесни функции. Овој минерал е важен и за здравјето на мозокот, а влијае и на крвните садови – заклучува Бест.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma