Многумина сметаат дека медот е здрава замена за шеќер. Всушност, ако го користиме, можеме да си направиме повеќе штета отколку корист. Излегува дека овој производ не е толку корисен како што би сакале да биде. Покрај тоа, ако го замените со шеќер, може да се здебелите
Шеќерот го снабдува нашето тело со речиси никакви хранливи материи освен чиста сахароза. Спротивно на тоа, медот содржи одредени количини на микронутриенти како што се калиум, хлор, фосфор, магнезиум, калциум, железо и витамини. Сепак, експертите предупредуваат на преголем ентузијазам.
– Би требало да јадете многу мед за навистина да делува – посочува нутриционистката д-р Хана Столинска. – А воедно е и шеќер, па не би го предложила како еден од производите корисни за нашето здравје – нагласува таа.
Многу луѓе не се свесни дека и медот е шеќерот имаат слични калории. 100 гр мед има околу 300 калории, додека истото количество бел шеќер има околу 380 калории. Бројачите на калории овде може да паднат во стапица.
Вреди да се знае дека медот е двојно потежок од шеќерот. Што значи тоа? Со засладување на чајот со лажичка мед, си обезбедуваме двојно повеќе калории отколку ако користиме обичен шеќер.
Исто така, треба да се запомни дека медот ги губи своите вредни својства под влијание на високата температура. Тоа значи дека кога се користи за печење или засладување на топол пијалок, тој практично е безвреден.
Секако, ако го сакате медот, ништо не ве спречува да го вклучите во вашата исхрана. Сепак, мора да бидете свесни дека и шеќерот и медот со нивно прекумерно консумирање се исто штетни за вашето здравје.