Доколку не знаете што да подготвите за појадок или вечера, вака подготвената гибаница е одлично решение, а најдобро оди со јогурт.
Овие мафини можат да бидат погодно служење за некоја прослава, а се и многу заситени закуски.
Состојки:
12 кори за пита
3 јајца
250 грама ситно солено сирење
200 грама спанаќ
1 кесичка прашок за пециво
1 чаша вода
масло по потреба
сол по вкус
Подготовка:
Изматете две јајца, па измешајте ги со сирењето и ситно сечканиот спанаќ, а во посебен сад измешајте сол, вода и прашок за пециво.
Земете ја кората, посипете половина од неа со вода што содржи сол и прашок за пециво, убаво изгужвајте ја и потопете ја во смесата со јајцата. Завиткајте го овој крај во сувата половина од кората, така што ќе добие форма на топка. Повторете додека не ги потрошите корите.
Намачкајте ги калапите со масло или обложете ги корпите за мафини, па ставете ги топчињата и премачкајте ги со преостанатото изматено јајце.
Печете 20 минути во рерна загреана на 180 степени.