Ова месо е НАЈЛОШО ЗА ХОЛЕСТЕРОЛОТ: Веднаш да заборавите на него ако има проблеми со КРВНИТЕ САДОВИ

popara17 јули, 20221min00
24373_518223-h-56773328-orig_f

Холестеролот, заедно со масните наслаги, може да се акумулира на внатрешната страна на ѕидовите на артериите до степен да предизвика згрутчување на крвта. Тие, пак, може да доведат до срцев удар, додека згрутчувањето на крвта во мозокот или на патот до мозокот предизвикува мозочен удар.

Иако ова звучи алармантно, високото ниво на холестерол во повеќето случаи може да се спречи и контролира со здрава исхрана, вежбање, избегнување пушење, ограничување на внесот на алкохол и контролирање на телесната тежина. За да го намалиме нивото на холестерол, мора да внимаваме на внесот на заситени и транс масти. Сепак, мали количини на транс масти природно се наоѓаат во некои животински производи како говедско, јагнешко месо, млеко и путер. Прочитајте за да дознаете кои пет видови месо треба да ги исфрлите или намалите за да го намалите холестеролот.

Стек

Класичен стек содржи 11 грама заситени масти и еден грам транс масти на порција од 115 грама. Филе мињон има 10 грама заситени масти на порција од 115 грама.

Јагнешко

Можеби не знаете, но месо како јагнешкото исто така се смета за црвено бидејќи содржи значителна количина на миоглобин. Повеќето јагнешки котлети содржат околу 11 грама заситени масти на порција од 115 грама, додека јагнешките котлети содржат околу девет грама заситени масти по порција со иста тежина.

Не треба да јадете црвено месо повеќе од еднаш неделно, а ако вашиот холестерол не е во ред или имате семејна историја на висок холестерол или кардиоваскуларни болести, размислете дополнително да го ограничите внесот.

Ребра

Ребрата обично имаат видливи маснотии, па не е изненадување што тие се на оваа листа. Лошата вест е што тоа значи дека со конзумирање на 115 грама ребра, вие внесувате 13 грама заситени масти. Ако не можете да им одолеете на ребрата, јадете зеленчук со нив. Внесувањето на влакна е поврзано со подобра контрола на холестеролот.

Колбаси

Внесувањето преработено месо како што се колбасите може да го отежне стабилизирањето на нивото на холестерол. Повеќето чадени колбаси содржат шест грама заситени масти на порција од 50 грама, како и од 350 до 500 милиграми натриум. За да го држите холестеролот под контрола, пробајте колбаси од растителна основа кои помалку дебелеат.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma