Најдобрите кисели краставички за закиселување се берат на крајот на јули и во првите две недели од август. За тоа време, краставиците растат толку брзо што може да се берат дури и секој втор ден. Тие исто така се верни на големината. Најдобро е да ги берете наутро со нежно влечење, а не со стискање на краевите. Благодарение на ова, нема да бидат горчливи потоа.
Едноставен рецепт за кисели краставички
Измијте ги краставиците во ладна вода и оставете ги во сад со ладна вода неколку часа. Таквата вода ќе ги зацврсти.
Подготвка на кисела краставица: додадете лажица нејодизирана камена сол во литар зовриена вода. Во теглите ставете 1-2 гранчиња копар, 2-3 чешниња лук и парче корен од рен. Некои додаваат и листови од цреша или рибизла. Ставете ги краставиците и покријте ги со топла саламура. Покријте и оставете 24-72 часа. Потоа однесете ги во подрумот или на друго ладно место.
Кисела краставици во пластични шишиња. Дали е здраво?
Во последно време популарно е киселењето краставици во пластични шишиња, особено поголемите шишиња од 5 литри, но и помалите со широк отвор. За жал, овој метод може да биде штетен за вашето здравје!
– ПЕТ шишињата во кои купуваме вода, сокови или млеко по дефиниција се пакувања за еднократна употреба – објаснува диететичарот Јустина Маршалковска-Јакубик“.
Пластиката изложена на сонце, температура или киселини во шишето „ослободува“ штетни хемиски соединенија, како бисфенол А. Овој таканаречен БПА, кој се акумулира во телото, ни штети дури и во мајчината утроба. Како што објаснува Јустина Маршалковска-Јакубик, „Молекулите на БПА имаат способност да минуваат низ плацентата. БПА има ефект на блокирање на работата на главните машки хормони“. Згора на тоа, бисфенолот А придонесува и за побрз развој на неопластични промени… Така што не вреди да ризикувате и да киселите краставици во пластика! Стаклените тегли ќе бидат многу подобри.