ЧОКО-ПЕРЕЦИ! Слатко солено задоволство! (РЕЦЕПТ)

popara25 јули, 20221min00
Screenshot_3

Кој уште не сака переци? А само замислете кога се чоколадни, сочни, со малку крупна морска сол врз глазурата! Сѐ што треба да направите е да уживате…

 

 

 

Состојки:

 

  • 250 гр брашно
  • 50 гр мелени бадеми
  • 125 гр путер
  • пет лажици кафеав шеќер
  • една лажичка прашок за пециво
  • ванилин шеќер
  • прстофат сол
  • поголемо јајце

 

За глазурата:

 

  • 100 гр чоколадо
  • две лажици масло
  • крупна морска сол

 

Подготовка:

 

Измешајте ги брашното, прашокот за пециво, мелените бадеми, путерот, шеќерот, ванилин-шеќерот, прстофат сол и изматеното јајце, па замесете ронливо тесто. Оставете го малку да одмори, а потоа со рака извадете малку од смесата, направете стапчиња со големина на молив и формирајте переци. Се пече во рерна на 180 степени десет минути. Во меѓувреме направете глазура од чоколадо и масло, па потопете ги переците, ставете ги на плех обложен со хартија за печење, посипете со малку сол и оставете да се изладат.

 

Уживајте!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma