За време на тропските денови, пицата без месо, а со буковки ќе ви биде вистинско освежување.
Сакате пица, но не сакате шунка и други сувомеснати производи, без разлика дали сте вегетаријанец или не, пицата со буковки е вистинското решение за вас.
Состојки:
- готова основа за пица
- 200 гр буковки
- 2 домати
- 70 гр моцарела
- 50 гр пармезан сирење
- 1/2 китка босилек
- чешне лук
- една лажичка каперси
- една лажичка оригано
- лажичка шеќер
Подготовка:
Намачкајте соодветен плех со маслиново масло и на него ставете ја основата за пица. Измијте ги доматите, бланширајте и отстранете ја кората. Првиот домат исечкајте го на кришки, а вториот домат исчистете го од семки и измелете го во блендер. Добиениот сос сварете го на малку маслиново масло. Во блендер измелете ги ренданиот пармезан, свежиот босилек и лукот.
Буковките измијте ги, исчистете ги, исечете ги на помали парчиња и пржете ги на маслиново масло додека не омекнат. Подготвениот сос од домати рамномерно намачкајте го врз основата за пица и посипете малку суво оригано.
Исечете ја моцарелата на тенки парчиња и рамномерно распоредете ја врз основата. Потоа ставете ги пржените буковки и доматите исечени на прстени. Сè посипете со смесата со пармезан, босилек и лук .
Печете ја пицата во рерна загреана на 180 степени околу 20 минути.