Начинот на кој се храниме има огромно влијание врз нашето здравје, а тоа понекогаш го забораваме.
Постојат намирници кои се полни со витамини и минерали, кои поттикнуваат размножување на добрите бактерии во цревата, а од друга страна, некои намирници поттикнуваат воспаление во организмот.
Истражувањата покажаа дека исхраната може да биде директно поврзана со зголемен ризик од хронични болести, благодарение на воспалението во телото, а сето тоа е поврзано со видот на храната што ја јадете.
Нутриционистот Илана Малштајн вели дека храната направена со сируп од пченка со висока фруктоза, како и вештачките засладувачи и ароми, се храна која го зголемува воспалението во телото.
Овие состојки се наоѓаат во бројни намирници и пијалоци, како газирани сокови, гумени бонбони, разни чоколади…
– Внесувањето на шеќер и вештачки состојки доведува до зголемување на нивото на шеќер во крвта и до воспалителен одговор во телото – објаснува Малштајн.
Ако се прашувате зошто е толку опасно да имате воспаление во телото, факт е дека постојаното воспаление може да предизвика опасни здравствени проблеми, како што се кардиоваскуларни болести, дијабетес, ревматоиден артритис…
Она што е важно и што научниците го истакнуваат е дека една чаша газиран пијалок или неколку бонбони и чоколади, нема да ги предизвикаат овие болести. Опасно е ако постојано ги јадете овие провоспалителни намирници, бидејќи тогаш тие ќе доведат до хронично воспаление и болест.