Ако неодамна сте биле на пазар, можевте да ги забележите првите примероци на грозје
Постојат различни видови на овошје и зеленчук, а поради нивната разновидност се одлични сојузници во зачувување на здравјето, но некои сорти во споредба со другите имаат помалку шеќер и калории и повеќе витамини.
Меѓу овие примери го наоѓаме грозјето.
Постојат различни видови на грозје, а главната разлика што ја гледаме е бојата.
Има црвено, бело и црно грозје.
Разлики помеѓу црвеното и белото грозје
Од гледна точка на количината на минерали и витамини, варијациите помеѓу различните сорти грозје се минимални.
Сите сорти се состојат главно од вода и се богати со фруктоза.
И зеленото и црното грозје имаат исти здравствени предности.
Единствената разлика помеѓу белото и црното грозје е тоа што потемните нијанси имаат многу поголема количина на ресвератрол.
Црното и црвеното грозје имаат ресвератрол.
Ресвератролот е познат главно по неговите позитивни ефекти врз стареењето.
Помага и за контрола на шеќерот во крвта бидејќи го зголемува лачењето на инсулин во вашето тело.
Семките и лушпите на црвеното грозје исто така имаат големо количество влакна.
Пулпата од грозје е богата со витамини Б1, Б6, Б2, А и Ц; минерали, бакар, железо, магнезиум, цинк, калиум и натриум; и органски киселини, јаболкова, винска и лимонска.
Во лушпата на црвеното грозје се концентрирани бројни полифеноли (првенствено ресвератрол), кои ја намалуваат потрошувачката на енергија, акумулацијата на маснотии во црниот дроб, шеќерот во крвта, па дури и крвниот притисок.
Што се однесува до калориите на грозјето, тоа се околу 60 калории на 100 грама, значи тоа е нискокалорично овошје.