Додека трае сезоната на разни видови зеленчук, штета е да не се искористи максимално.
Затоа ви предлагаме впечатлива комбинација од компири, моркови и тиквички.
Со додавање на пиперка и ајвар го добивате ручекот од соништата.
Пробајте го и уверете се сами!
Состојки:
1 голем кромид
1 голема свежа пиперка
2 големи моркови
3 големи компири
1 мала тиквичка
помал корен од целер со лист
масло, зачин
1 голема лажица ајвар
малку црвен пипер
бибер, сол
ловоров лист
Подготовка:
Исечете го целиот зеленчук на поголеми парчиња. Кромид на тестенини, моркови и компири на прстени, пиперки исто така поголеми, целер исечкан на коцки, како и тиквички.
Најпрво на малку маслиново масло пропржете го кромидот, додадете ја пиперката и морковот, а потоа и целиот останат зеленчук, додавајќи малку вода. Додадете мелен пипер и компири.
Варете во малку вода да омекнат. Додадете ловоров лист по желба и исечканите домати.
Кога ќе почне да крчка, додадете бибер, зачини и на крајот сечкан магдонос. Оставете малку течност.
Погледнете ги чекор-по-чекор инструкциите за подготовка: