Упс! Изгледа веќе долго време го јадеме ПОГРЕШНИОТ дел од младиот кромид

popara28 август, 20221min00
2676_spring-onions-1303271-1920_f

Иако има луѓе кои го избегнуваат, други едвај чекаат да се појави на пазарот за да уживаат во неговиот лут вкус

Поради неговиот карактеристичен мирис, има гурмани кои го избегнуваат младото кромидче, но мнозинството кои го сакаат вкусот и мирисот го јадат самостојно, како салата или го додаваат во многу јадења.

Младиот кромид припаѓа на тревни растенија, има издолжени и рамни лисја. Се смета дека потекнува од централна Азија, а оттаму се проширил на медитеранската област. Неговите лековити својства биле познати уште во древниот Египет, бидејќи има антибактериски својства, па му помага на телото да се бори против бактериите и вирусите.

Влијае на здравјето на коските

Содржи витамин К, кој ќе му помогне на телото да апсорбира повеќе калциум. Само еден кромид содржи околу 20 отсто од препорачаната доза на витамин К, кој е важен за густината и јачината на коските, пишува „D’elephant.au“.

Сепак, тука настанува заплетот! Зелениот дел од младиот кромид не треба да се фрла, бидејќи е вистински извор на здравје.

Добар вид

Содржи многу каротеноиди кои позитивно влијаат на здравјето на очите. Содржи витамин А, кој е важен за производство на протеини во очите, и е директно одговорен за добриот вид.

Го штити нашето срце

Содржи антиоксиданси кои ги штитат клетките во телото од оштетувањата предизвикани од слободните радикали. Може да ја подобри циркулацијата на крвта и да спречи тромбоза.

Го намалува холестеролот

Се смета дека го намалува холестеролот и го регулира нивото на шеќер во крвта.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma