Познатиот стар чупав колач некогаш често се наоѓаше на нашите трпези. Сега го среќаваме малку поретко, но поради неговата едноставност, и помладите домаќинки се уште со задоволство го прават.
Има совршена комбинација на чоколадо и кокос, одвнатре мека и лута, а однадвор слатка и вкусна.
Доколку сакате колач за кој не е потребно многу подготовка или многу време, пробајте го овој, ќе бидете воодушевени.
Потребно за кората:
3 јајца
250 гр шеќер
18 лажици млеко
1 маргарин
300 гр брашно
1 прашок за пециво
Подготовка:
Јајцата се матат со шеќерот, па се додаваат млекото, стопениот маргарин, брашното и прашокот за пециво. Истурете сè во плех и печете околу половина час. После тоа извадете го малку да се излади, па исечете го на коцки.
Потребно за полнење:
250 гр шеќер
18 лажици млеко
200 гр чоколадо
1 коцка маргарин
кокос за тркалање
Подготовка:
Растопете го шеќерот со 18 лажици млеко, па додајте ги чоколадото и маргаринот. Оставете да зоврие и малку да се излади.
Потопете ги коцките во филот, но не многу за да не се натопат и поматат. Откако ќе ги потопите коцките во филот од секоја страна, валкајте ги во кокос.