Здравата исхрана е основа на здрав живот. Сепак, некои луѓе конзумирањето на нездрава храна, иако се свесни за тоа, го припишуваат на удобноста што ја бараат или за полесно да го пребродат секојдневието.
Па, зошто избираме храна што треба да ја избегнуваме?
Експертите веруваат дека постојат низа причини зошто прибегнуваме кон таква храна и дека се зависи од поединецот и околностите. Иако сите намирници може да се класифицираат како „здрава храна“, постојат намирници кои се помалку здрави и кои повеќе би сакале да ги јадеме дури и кога би знаеле дека ќе предизвикаат висок холестерол или болки во стомакот.
– Некои луѓе всушност размислуваат за тоа, можеби имаат некаква анализа на трошоци и придобивки…што ќе добијам од ова, колку ќе ме чини и врз основа на тоа донесуваат одлука – вели психологот и диететичар Дејвид Крил од Bariatric and Metabolic Institute Cleveland Clinic.
Како функционира мозокот кога ќе одлучиме да јадеме нешто?
При процесот на конзумирање храна се стимулираат две области на мозокот. Постојат два различни двигатели кои нè водат до тоа, а тоа е да сакаме храна кога ја јадеме или да ја посакуваме. Експертите веруваат дека и двете се подеднакво важни, бидејќи желбата е постоење на желба. Исто како во случајот со пушачите кои можеби не сакаат да пушат, но сакаат цигара, така е и со храната. Ако сме во емоционална состојба, копнееме за одредена храна.
– Понекогаш симпатијата и желбата се преклопуваат, но се случуваат во различни делови од мозокот – објаснува Крил.