Бананите содржат премногу шеќер? Диететичарка објаснува дали ова е навистина точно

popara16 септември, 20221min00
shutterstock717911941-830x0 (1)

Тешко е да се замисли зошто некој би се сомневал во здравствените придобивки од бананите. На крајот на краиштата, тоа е вкусно овошје, разноврсно и добар извор на влакна, калиум, магнезиум и витамини како Б6 и Ц. Но, неодамна, нутриционистката Џенифер Чолевка наиде на коментари дека бананите се сигурен начин да го компромитирате вашиот план за исхрана.

Причината за тоа е фактот што ова популарно овошје е „премногу зашеќерено“. Иако е точно дека бананите имаат 15 грама шеќер, нутриционистот се противи на идејата дека содржината на шеќер во бананите на кој било начин е проблем.

„Без разлика дали се обидувате да изгубите тежина или да го подобрите целокупното здравје, зголемувањето на внесот на овошје и зеленчук е секогаш добра стратегија“, вели таа.

Таа ги смета бананите за совршена закуска после тренинг. Тие можат да помогнат да се замени калиумот (кој е електролит) што го губите кога вежбате, објаснува таа. Жолтото овошје е исто така „прост јаглехидрат“, вели диететичарот.

Со други зборови, природните шеќери од бананите се всушност еден вид лесно сварливи јаглехидрати кои му помагаат на телото да добие енергија. Уште еден плус: бананите содржат заситувачки влакна, така што ќе бидете посити подолго време.

– Поради оваа причина, тие можат да бидат одлична ужина во движење или пред тренинг – забележува таа. Додека диететичарите тврдат дека ова овошје е одлична самостојна ужина, Чолевка претпочита да го комбинира со храна богата со здрави масти и протеини, како грст јаткасти плодови или лажица путер од јаткасти плодови, за да ви помогне да се чувствувате подолго сити.

Состојките можете да ги јадете посебно или сите да ги ставите во блендер со бобинки, овесно млеко или авокадо за одлично смути. Или прво замрзнете ги бананите, а потоа измешајте ги со лажичка путер од јаткасти плодови.

Крајна линија: Додека Чолевка вели дека бананите (и повеќето други намирници) најдобро се јадат умерено, таа нагласува дека нема ништо во овошјето што го прави особено „лошо“, што е точно за секоја храна.

– Демонизирањето или идолизирањето на која било храна може да биде опасно бидејќи поттикнува врска со храна која не се заснова на знаци на глад/ситост и може да ја наруши нашата перцепција за храната, како и односот кон храната – вели Чолевка.

– Важно е да внесеме здрави навики кои се одржливи во нашата исхрана и да запомниме дека целата храна е соодветна. Уживањето во храната е дел од животот.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma