Сите се сеќаваме на вкусните, домашни штрудли што ги правеа нашите баби. Време е да се испробате во правењето на една и да направите уживање за целото семејство
Состојки:
5 јајца (помали или 4 големи)
5 лажици шеќер
5 лажици брашно
2 супени лажици маслиново масло
џем по ваш избор
Подготовка:
Белките се одвојуваат од жолчките, па се матат со шеќерот, се додава просеаното брашно. Додадете масло, жолчка и добро измешајте.
Покријте ја тавата со хартија за печење, а потоа размачкајте го тестото. Се пече на 200 степени околу 15 минути. Половина од бисквитот премачкајте со еден џем. Од другата страна со друг џем.
Полека свиткајте ги двете страни за да се сретнат една со друга на средина. Завиткајте во хартија и крпа и оставете да отстои еден час во фрижидер. По желба може да се прелие со чоколадо или шеќер во прав. Исечете на кругови и засладете се.
Пријатно!