Тирамису е одлично задоволство што се топи во устата, па затоа ви предлагаме да го пробате.
Покрај традиционалниот рецепт со кафе и маскарпоне сирење, има и варијанти со овошје, чоколадо и нутела.
Без оглед на вкусот на кремастиот десерт што ќе го изберете, тој се топи во устата.
Состојки:
- 150 гр крем сирење
- 80 гр шеќер
- 200 мл слатка павлака
- 100 гр пишкоти
- 150 мл кафе
- какао за декорација
Подготовка:
Крем сирењето убаво изматете го со шеќерот. Истурете ја слатката павлака и изматете со миксер. Добиената смеса ставете ја во слаткарски шприц.
Потопете ги колачињата во измешаното Нес кафе, искршете ги на три дела и ставете ги на дното на чашата.
Со помош на шприц покријте ги пишкотите со филот од слатката павлака.
Посипете со какао и повторете ја постапката уште еднаш.
Оставете во фрижидер еден час.