Една од најчестите грешки што доведува до расипување на храната е складирањето на овошјето и зеленчукот премногу блиску еден до друг.
Имено, акумулацијата на етиленскиот гас доведува до нивно откажување, а храната со најголема количина на ова соединение се јаболката, дињите, кајсиите, бананите, доматите, авокадото, праските, крушите, нектарините, сливите, смоквите и некои други овошја.
Затоа, ви подготвивме неколку совети како да ја зачувате свежа храната и да направите вашето расипливо овошје и зеленчук да траат што подолго.
Цитрус
Можете да ги чувате на собна температура, но штом ќе ја поминат својата максимална зрелост, чувањето во фрижидер ќе им помогне да траат подолго. Истото важи и за доматите и авокадото.
Ако цитрусните овошја почнат да се расипуваат, можете да ги исечете и да ги замрзнете. Замрзнатиот цитрус е исто така одлична замена за коцки мраз за пијалоци.
Салата
Измијте ги и лесно исушете ги лиснатите зеленило, завиткајте ги во хартиени крпи и чувајте ги во контејнер за складирање храна за да спречите гниење и венење на листовите.
Кромид и компири
Кромидот и компирот треба да се чуваат на ладно и темно место за да бидат свежи, како што е корпа во плакар или подрум. Избегнувајте да ги чувате овие производи во пластични кеси бидејќи тоа поттикнува расипување. Откако ќе се исече, треба да се чува во кеса што може повторно да се затвори и секако да се стави во фрижидер каде што ќе трае неколку дена. Можете да го чувате и во контејнер во замрзнувач.
Билки
Одличен начин за складирање на свежи билки е да ги исечкате и да ги ставите во контејнери што се користат за правење мраз, со малку маслиново масло. Чувајте ги во замрзнувач и кога ќе ви требаат за подготовка на оброк, само ставете готова коцка мраз.
Краставици
Измијте ги краставиците веднаш штом ќе ги вратите дома од продавница. Погрижете се да бидат темелно суви бидејќи вишокот вода ќе ги расипе, а потоа завиткајте ги во крпа за да не се навлажнат. Чувајте ги во фрижидер во кеса за повеќекратна употреба.
Јаболка и банани
Ако нема да ги јадете веднаш, купете банани кога се уште малку зелени и чувајте ги подалеку од друго овошје во сад за овошје (тие ослободуваат големи количини етилен гас). Размислете да ги закачите некаде за да ги закачите, како во продавниците.
Чувајте ја јаболката во непокриен сад за овошје на шанкот и надвор од директна сончева светлина.