Топ 5 здравствени предности на доматот

popara15 октомври, 20221min00
tomato-26437741920-830x0

Доматите со модар патлиџан, пиперки и компири припаѓаат на семејството Solanaceae. Расте во различни големини и сорти, од мали т.н шери домати до големи, бифтек домати.

Традиционално се црвени, а може да бидат и жолта, зелена, виолетова, портокалова и шарена боја.

И секој од нив е исклучително здрав за нашето тело. Еве пет причини зошто е пожелно да ги имаме на нашето мени.

1. Здраво срце

Порција од 80 грама домати обезбедува околу пет проценти од дневната потреба на возрасен за калиум. Јадењето храна богата со калиум е поврзано со пониски стапки на мозочен удар и може да биде поврзано со пониски стапки на срцеви заболувања.

Доматите содржат и соединение наречено ликопен, кое им ја дава црвената боја. Се повеќе се истражуваат ликопенот и неговите здравствени придобивки, вклучувајќи го и неговиот потенцијал да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести.

2. Ги штити очите

Доматите содржат група на фитохемикалии наречени каротеноиди, вклучувајќи ликопен, лутеин и бета-каротин. Овие соединенија се важни за одржување на здравјето на очите и можат да заштитат од макуларна дегенерација поврзана со возраста и други очни болести.

3. Ја одржува здрава кожата

Каротеноидите од доматите може да помогнат да се спречи оштетувањето на УВ зраците кај луѓето. Студија од 2006 година покажа дека по 10-12 недели консумирање домати, дошло до намалување на чувствителноста на УВ зраците, како резултат на зголемување на каротеноидите во исхраната.

Ова, се разбира, не значи дека нема да изгорите ако јадете многу домати – сепак е важно да ги следите упатствата и да бидете внимателни на сонце за да избегнете оштетување од УВ.

Истото истражување сугерира дека преработката и готвењето на доматите може да ја зголеми нивната хранлива вредност, особено нивните антиоксидантни својства и нашата способност да пристапиме до соединенијата на ликопен. Јадењето домати заедно со извор на маснотии, како што е преливот од маслиново масло, ни помага да ги апсорбираме овие заштитни каротеноиди.

Исто така, вреди да се има на ум дека голем дел од содржината на каротеноиди се наоѓа во кожата, така што јадењето на целиот домат може да биде најкорисно.

4. Помага за зараснување на раните

Доматите се добар извор на витамин К, кој е неопходен за згрутчување на крвта и заздравување на раните. Исто така, има зголемени докази дека витаминот К може да биде корисен за здравјето на коските и кардиоваскуларниот систем. Светската здравствена организација препорачува еден микрограм витамин К на килограм телесна тежина.

5. Може да помогне да се намалат симптомите на менопаузa

Студијата спроведена од „Nutrition Journal“ покажа дека консумирањето сок од домати помага во ублажување на некои симптоми на менопауза како што се анксиозност, трошење енергија за одмор и отчукување на срцето. Оваа студија е спроведена на 95 жени на возраст од 40-60 години кои консумирале 200 милилитри несолен сок од домати, два пати на ден, во текот на осум недели.

Иако ова беше мало испитување, резултатите се охрабрувачки и бараат понатамошна истрага.

Дали доматите се безбедни за секого?

Алергија на домати е ретка, но ако сте, веројатно ќе реагирате на други растенија од истото семејство, вклучително и модар патлиџан и компир. Ако земате одредени лекови како што се бета-блокатори за висок крвен притисок, треба да ги следите советите и упатствата на вашиот лекар.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma