Штрудлата важи за една од потешките колачи што не се решаваат многумина да ја направат, меѓутоа, доколку се одлучите за рецепт кој вклучува чај, успехот е загарантиран.
Штрудлата со чај ќе биде успешна за сите, дури и ако сте помалку вешти во кујната, а членовите на вашето семејство сигурно ќе побараат парче повеќе. Една од предностите е што ако стои неколку дена, ќе биде вкусна исто како штотуку да сте ја направиле.
Состојки:
1 кг брашно
5 чаши (3 dcl) масло
0,5л чај од камилица (или кој било друг)
6 лажици шеќер
1 коцка квасец
1 кесичка ванилин шеќер
малку сол
малку рендана кора од лимон
Подготовка:
Сварете го чајот и за тоа време оставете го квасецот во малку топла вода и лажичка шеќер, а потоа додадете ги брашното, маслото, шеќерот, кората од лимон, ванилиниот шеќер и млакиот процеден чај.
Замесете тесто и оставете го да отстои околу половина час, а потоа поделете го на четири дела и расукајте го. Пополнете го секој дел посебно за да добиете четири штрудли и печете ги на 220 степени околу половина час.