Зошто туршијата е здрава и за кои здравствени проблеми се препорачува

popara23 октомври, 20221min00
Marinated,Pickles,Variety,Preserving,Jars.,Homemade,Green,Beans,,Squash,,Cauliflower,

Киселите зеленчуци се подготвувале илјадници години, а се верува дека киселите краставички се подготвувале пред повеќе од 4.000 години во Месопотамија. Месопотамците ги натопувале краставиците во киселина за да ги зачуваат што е можно подолго, а со текот на вековите тврдењата за здравствените придобивки од киселите краставици се движеле од зачувување на убавината до зајакнување на војниците.

Киселите краставици се богати со добри бактерии и квасци

Првично, луѓето ферментирале зеленчук за да го зачуваат, но туршијата денес се прави поради вкусот и здравствените придобивки бидејќи се богати со одредени видови добри бактерии и квасец. Јадењето туршија помага да се балансираат добрите и лошите бактерии во цревниот тракт. Може да го подобри целокупното здравје на начини кои науката штотуку почнува да ги открива. Пиењето сок од туршија, на пример, стана популарно во последните децении за борба против грчеви во мускулите. Двете најчести хранливи состојки кои се наоѓаат во сокот се натриум и калиум, како и помали количини на калциум и магнезиум.

Туршијата го одржува здравјето на цревата

Придобивките од ферментираната храна започнуваат во дигестивниот систем – во цревата. Цревата се сметаат за наш втор мозок поради нивното моќно влијание врз многу аспекти на здравјето, од расположение и однесување до апетит и тежина. Тоа дури влијае на нашиот имунолошки систем. Ферментираната храна ни помага да добиеме подобра мешавина на бактерии познати како биом на цревата, што го подобрува нивното здравје и, пак, сите функции на телото што ги поддржува нашите црева.

Го држи шеќерот во крвта под контрола

Одамна е познато дека оцетот, кој се користи за подготовка на туршија, поддржува здрав шеќер во крвта, односно го држи шеќерот под контрола. Истражувачите заклучија дека изладениот „сок“ од туршија, кој се пие за време на оброците, може да го намали скокот на шеќерот во крвта. Истражувањата покажаа дека консумирањето оцет помага во намалување на нивото на А1Ц во крвта, што е корисно за контролирање на дијабетесот.

Ферментираната храна е добра против дебелината

Истражувањата покажуваат дека цревниот биом на слабите луѓе е многу различен од оној на дебелите луѓе. И кога биомот на цревата е здрав, помага да се спречи зголемување на телесната тежина и да се контролира дебелината.

Туршијата го намалува високиот крвен притисок

Ферментираната храна го намалува ризикот од висок крвен притисок. Богати со корисни бактерии и квасци, киселите зеленчуци помагаат во блокирање на ензимите кои се поврзани со високиот крвен притисок. Ако крвниот притисок е веќе висок, редовното консумирање може да намали неколку точки на систолните и дијастолните отчитувања.

Ги ублажува мускулните грчеви

Студијата, спроведена со 10 учесници, покажа значително намалување на туршија. Научниците веруваат дека рефлексот во устата, кој го активира сокот, испраќа сигнали до нервите да ги запрат грчевите.

Туршијата ја намалува болката

Исто како што цревниот биом може да влијае на нашите емоции, исто така може да влијае и на тоа како чувствуваме болка. Абдоминална болка, мигрена, синдром на хроничен замор и долготрајна болка во грбот имаат силна врска со биомот на цревата. Истражувањата покажуваат дека подобрувањето на цревните бактерии – заедно со други антиинфламаторни промени во исхраната – може да помогне со чувствителноста на болка и други симптоми на состојби како синдром на хроничен замор.

Ги олеснува дигестивните проблеми

Цревниот биом на луѓето со ИБД е различен од оној на здравите луѓе, веројатно поради воспалението што го предизвикуваат овие состојби. Киселите зеленчуци можат да помогнат во борбата против воспалителните состојби и да го контролираат синдромот на нервозно дебело црево и воспалителните болести на цревата како што се Кронова болест и улцеративен колитис.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma