Кога станува збор за стомачни проблеми, голем број луѓе сите симптоми што ги имаат ги припишуваат на труење, кое може да има различни форми.
Сепак, има и такви кои мислат дека за се ви се виновни вирусите. Се поставува прашањето – како да знаете дали е вирус или дали сте јаделе некоја расипана храна.
– Стомачниот грип и труењето со храна лесно се мешаат бидејќи симптомите се речиси идентични – вели Никет Сонпал, доцент по клиничка медицина на Колеџот за остеопатска медицина во Њујорк.
И двeте се со гадење, грчеви во стомакот, дијареа и повраќање.
Стомачните вируси најчесто се предизвикани од норовирус, семејство на високо заразни вируси кои предизвикуваат дијареа и повраќање. Може да се пренесе преку загадена површина, но и со конзумирање на храна која била контаминирана од болно лице.
Труењето со храна е предизвикано од бактерии, паразити и вируси. Труењето со салмонела, кое може да го добиете од недоволно зготвената храна, како месото, и листеријата, која ја добивате од сирењата, сировото зеле од грав и дињите, се чести.
Иако повеќето од симптомите се слични, има и такви кои се различни.
Во случај на стомачен вирус, често се присутни главоболка, вртоглавица и сува уста.
Труењето со храна може да предизвика треска, надуеност, нејасен говор, овенати очни капаци, губење на рамнотежа.
Дополнителни симптоми на труење со храна може да вклучуваат слабост, болки во телото и осип.
Со вирусите, првите знаци на болеста ќе се појават во рок од 12 до 48 часа. Во случај на труење со храна, времето на појава на симптомите зависи од повеќе фактори. Ако микроб ги предизвикува вашите симптоми, можеби нема да се чувствувате лошо 3 до 4 дена откако ќе го внесете преку храната.
Ако болеста е предизвикана од реакција на токсин ослободен од микробот, непријатноста доаѓа многу побрзо.
„Јадете нешто наутро и може да имате симптоми тоа попладне“, рече Ван Фам, лекар од примарна здравствена заштита во Калифорнија.