Морковите се многу честа храна во кујната. Домаќинките го користат како додаток на разни јадења, како супа, пилаф, грав… Сепак, освен што ги збогатува јадењата, морковот е и многу здрав.
Морковите се одличен извор на витамин А, но и витамини Ц и К1, Б6, како и калциум, железо, биотин и лутеин, пишува „Webmd“.
Постојат многу причини зошто треба да јадете моркови, а ние ги одбравме првите четири.
1. Богат извор на каротеноиди во исхраната
Морковите се богати со растителни соединенија наречени каротеноиди. Имено, овие соединенија се акумулираат во корените; околу 80 проценти од каротинот во морковот е вид наречен бета-каротин и често се нарекува провитамин А бидејќи се претвора во витамин А во цревата. Каротеноидите играат важна улога во видот, а исто така помагаат да се одржи доброто функционирање на имунолошки систем и изгледот на кожата, вели „Bbcgoodfood“.
2. Го штити срцето и помага во регулирањето на холестеролот
Морковите содржат влакна и витамин Ц, кои помагаат во намалување на нивото на холестерол. Се верува дека влакната и витаминот Ц помагаат и за здравјето на срцето. Сепак, голем дел од истражувањата се направени на животни, па затоа се потребни уште многу студии за да се утврди ова.
3. Добар е за слабеење
Нискокалорични и добар извор на влакна, истражувањето сугерира дека вклучувањето зеленчук како моркови во вашата исхрана помага при ситост. Сепак, некои планови за исхрана ги советуваат луѓето да избегнуваат моркови, бидејќи тие исто така содржат јаглехидрати.
Сепак, ова ги игнорира другите здравствени придобивки од морковите и фактот дека кога се јадат цели, текстурата на морковот, влакната и високата содржина на вода помагаат да се потисне апетитот.
4. Ја подобрува функцијата на цревата
Студијата на жени кои јаделе доволно моркови за да обезбедат 15 грама влакна дневно во период од три недели, покажала дека влакната се многу ферментирачки. Студиите исто така потврдуваат дека овој зеленчук има пребиотичка улога, што значи дека влакната од морков се добар извор на гориво за корисни бактерии во цревата. Многу од овие цревни бактерии произведуваат масни киселини со краток ланец кои имаат корист не само за цревата, туку и за целокупното здравје.