Пилешкиот паприкаш е популарно јадење од унгарско потекло, кое го добило своето име по великодушната употреба на црвен пипер во садот. Разликата помеѓу просечна и фантастична чорба е очигледно во висококвалитетната мелена пиперка.
Во унгарските чорби обично се додава комбинација од чадена, топла и слатка пиперка во прав, што на јадењето му дава дополнителна длабочина на вкус. Слаткоста ја добива од дарежливата порција кромид што се пржи на ниска температура додека не стане мек и сладок.
Можете да користите различни парчиња пилешко во садот, но најдобри резултати ќе добиете ако го користите месото на коски и со кожата.
Унгарскиот паприкаш традиционално се служи со ноклици (унгарски кнедли) и со кремаста салата на база на краставици наречена уборка.
Состојки:
1,3 кг пилешко со кожа и коски
500 мл пилешка супа
200 гр кисела павлака
60 мл крем за готвење
3-4 лажици унгарска пиперка во прав
3 лажици брашно
2 лажици сало
2 главици кромид
2 чешниња лук
2 домати
сол и бибер по желба
Подготовка:
Во поголемо тенџере растопете ја свинската маст и пропржете го пилешкото од сите страни. Оставете го пилешкото на страна.
Во истата маст пропржете го сечканиот кромид. Пржете го додека не добие златно-кафеава боја.
Додадете го исецканиот лук и пржете сè заедно уште 30 секунди.
Додадете ги сечканите домати и динстајте уште две до три минути. Зачинете со унгарска пиперка во прав, сол и пареа.
Измешајте го.
Вратете го пилешкото во тенџерето и покријте го со пилешка супа. Гответе на ниска температура околу 40 минути додека месото термички да се обработи до крај и да се соединат вкусовите.
Повторно извадете го пилешкото од тенџерето и оставете го на страна.
Во посебен сад измешајте павлака, павлака за готвење и брашно. Добиената паста измешајте ја во тенџерето. Мешајте ја смесата неколку минути за да избегнете формирање на можни грутки.
Кога чорбата ќе се згусне, повторно додадете го пилешкото и сè убаво измешајте. Послужете топло. Добар апетит!