Дуњата содржи многу витамини, а во народната медицина се користи со децении. Најпрво се користи за ублажување на кашлицата и за смирување на стомачни заболувања.
Благодарение на танинот и слузот, дуњата благотворно делува на работата на цревата и спречува заразни болести. Пектинот влијае на кардиоваскуларниот систем, помага во намалување на крвниот притисок и обезбедува заштита од радиоактивно зрачење.
Плодот е здрав, но исто така и семките и листовите
Дуњата може да се јаде свежа, но не секој ја сака бидејќи е горчлива, па затоа се советува од неа да се прават сокови, компоти и сирупи кои се подеднакво ефикасни во отстранувањето на многу здравствени проблеми.
Плодот на дуњата е богат со бројни витамини и минерали. Содржи витамин Ц во големи количини, дури и повеќе отколку што може да се најде во лимонот, потоа витамините Б1, Б2, ниацин, каротин, калциум, магнезиум, калиум, бакар, натриум, цинк, железо, манган, хлор и сулфур. Покрај тоа, содржи и протеини, диетални влакна и јаглехидрати.
Чај од дуња
Најефективен дел од дуњата се семките од кои се прави чајот, бидејќи кога стојат во вода, семките ослободуваат слуз што ги решава проблемите со кашлицата и го чисти респираторниот систем. Покрај тоа, тие содржат и големи количини на амигдалин, односно витамин Б17, а исто така се богати со масти, танини, пектин, шеќери, емулзин и протеини.
За да подготвите чај од дуња, истурете ги семките од дуња со зовриена вода, оставете ги да се сварат неколку минути, а потоа испијте го чајот.
Сок од дуња
Сокот од дуња помага при кашлица, астма и дијареа, додека печената или варената дуња се препорачува за анемични лица, но и за лекување на воспаленија на желудникот и цревната слузница. Може да помогне и при тешки периоди.
За да подготвите сок од ова овошје, прво измијте и ситно изрендајте килограм дуња, а потоа процедете преку газа. Сокот испијте го веднаш бидејќи брзо се оксидира, а најдобро е да го пиете пред оброк.