Едноставниот чин на кршење на храната на мали парчиња може да спречи многу дигестивни проблеми. Лекарите предупредуваат дека ако храната не се џвака правилно, поголеми парчиња влегуваат во дигестивниот тракт, што го расипува целокупното здравје на нашите црева, а исто така предизвикува непријатни проблеми како што се грчеви во стомакот и надуеност.
Истражувањата открија дека состојбата на добри и лоши бактерии кои живеат во нашите црева исто така може да влијае на нашето расположение, имунитет и телесна тежина. Затоа, експертите предупредуваат дека начинот на кој ја џвакаме храната додека ја конзумираме игра голема улога во варењето на храната.
„Нашето варење не започнува во цревата, туку многу порано – во нашата уста – затоа погрижете се да одвоите време за да уживате во храната, џвакајќи го секој залак приближно 20 пати“, советува нутриционистката Елеонор Трап, која патем ни препорачува да избегнуваме да користиме мобилни телефони или телевизија додека јадеме.
„Пребрзо и избрзано јадење може да резултира со тоа што често јадете повеќе отколку што обично би јаделе. Исто така, кога јадете пребрзо, не размислувате колку пати го џвакате секој залак, а тоа доведува до непријатно чувство на надуеност и варење бидејќи вашето тело нема време за правилно варење на консумираната храна“, додава таа.