Тиропита е традиционално грчко јадење направено без тенки кори за пита, исполнето со фил од неколку видови сирење.
Состојки:
- 5 јајца
- 200 гр. брашно
- 400 гр. Фета сирење
- 200 гр. едамер или друго тврдо сирење, по желба
- 1 чаша кисела павлака
- 1 дцл. масло
- 1 лажичка прашок за пециво
Подготовка:
Во сад лесно изматете ги јајцата, за да бидат како пржени. Додадете фета издробена со вилушка, едамер изрендан на крупно ренде, павлаката, маслото, брашното, прашокот за пециво и измешајте. Тава со дијаметар од 30 см. малку подмачкајте го дното и страните и истурете ја смесата. Се пече на 180 степени околу 45 минути. Печената пита треба да е дебела два прста.