Многу луѓе имаат проблем со прејадување, без разлика дали тоа е поради досада, вистински глад или емоционална удобност.
Сепак, прејадувањето може да биде еден од најголемите ризици за вашето здравје, пишува „The Sun“.
Американскиот диететичар Џејми Надау предложи одредени намирници кои ќе ве спречат да продолжите да се прејадувате со неутрализирање на постојаниот нагон за грицкање.
Повеќе протеини
Овој експерт вели дека луѓето треба да вклучат повеќе протеини во своето дневно мени.
– Ова вклучува повеќе месо, риба, јајца, тофу сирење, грчки јогурт, бело сирење – вели тој.
– Протеините одземаат повеќе енергија за варење отколку рафинираните јаглехидрати, како што е лебот, но на вашето тело му даваат чувство на ситост – објаснува тој.
Повеќе влакна
Диететичарот советува дека исхраната богата со растителни влакна може да ви помогне да останете сити подолго, што исто така го спречува прејадувањето и гладот помеѓу оброците.
Неговиот совет е дека луѓето треба да јадат повеќе влакна како зеленчук, овошје, цели зрна, мешунки, јаткасти плодови и семки.
Повеќе масти
Мастите се друга група на храна што луѓето можат да ја вклучат во нивната исхрана за да спречат прејадување. Затоа тој препорачува авокадо, јаткасти плодови, семки, путер од јаткасти плодови и масла.
Исто така, премногу лишување од слатки и солени задоволства може да доведе до прејадување.