За неколку минути добивате одличен ручек
Кој вели дека готвењето на ручекот мора да биде комплицирано?
Ви нудиме едноставен рецепт за вкусен карфиол со печурки.
Со малку труд, добивате одличен ручек.
Пробајте го и уверете се сами!
Состојки:
1 главица карфиол
3 чешниња лук
300 гр печурки
1 лажица брашно
200 мл млеко
200 мл павлака
сув зачин
масло
бибер
вода
Подготовка:
Сварете го карфиолот и пропржете ги печурките. Во маслото во кое се пржеале печурките се додава брашното да се зарумени, па се додава издробениот лук.
Ставете вода ако постите, а ако не, додадете 200 мл павлака, измешајте со 200 мл млеко. Во сосот додадете ги варениот карфиол и пржените печурки.
Оставете да се крчка уште малку, додадете малку мелен пиперка, бибер, суви зачини, сол и магдонос.
Совет:
Во водата во која се варел карфиолот сварете чорба.
Погледнете го упатството за подготовка: