Булгоги е ѕвезда на корејската скара. Во директен превод од корејски, булгоги значи огнено месо. Ова не е изненадувачки ако се земе предвид дека се работи за тенки парчиња маринирано месо кои традиционално се печат на скара. Но, можете да ги загреете и на обична скара или тава.
Овој рецепт за булгоги бара минимален напор и е исклучително флексибилен. Иако во булгоги традиционално се користи говедско месо – најчесто стек, рибеј и бифтек, слатката и солена маринада можете да ја користите и за подготовка на свинско каре, но и пилешки гради или пилешки гради без коски.
Овој рецепт користи гочугару, или крупно мелени чили пиперки, кои се исклучително популарни во Кореја. Доколку немате гочугару при рака, можете да користите и обично чили во прав.
Состојки:
450 гр говедско месо
2 лажици соја сос
1 лажица тостирано масло од сусам
1 лажица чили во прав
1 лажица рендан свеж ѓумбир
1 лажица кафеав шеќер
1 чешне лук
¼ круша
растително масло за пржење
сол по желба
сецкан млад кромид
Подготовка:
Исечете го месото на тенки ленти.
Во сад измешајте рендана круша, лук, соја сос, масло од сусам, чили во прав и кафеав шеќер. Потопете го месото во маринадата и оставете ги вкусовите да се измешаат најмалку половина час пред да се загрее, или ставете сè заедно во фрижидер и оставете го да се маринира преку ноќ.
Загрејте малку растително масло во тава и пропржете го маринираното говедско месо во неа. Не пренатрупувајте ја тавата – наместо тоа, гответе го месото на два до три пати, така што говедското месо е крцкаво и вкусно.
Гответе го две до три минути од секоја страна додека целосно не се зготви. Посолете по желба.
Послужете со варен ориз и сечкан млад кромид. Добар апетит!