Комбинацијата од печурки, пилешко и ориз е секогаш добитна и вака подготвеното рижото е подобро од она од рестораните
Состојки:
1 чаша (250 мл) ориз
2 филеа пилешко бело месо
печурки
1 чаша грашок (замрзнат)
2 средни моркови
1 среден кромид
1 црвена пиперка
зачини: сол и бибер по вкус
Подготовка:
Во длабоко тавче пропржете ги ситно сечканиот кромид, морковот и пиперката додека не омекнат (околу 5 минути). Пилешкото месо исечкајте го на коцки и ставете го во тавчето да се динста со зеленчукот, на тивок оган, додадете сечкани печурки и сето тоа мешајте го околу 5 минути. Додадете сол и бибер по вкус.
Додадете го оризот и шолја и пол вода, мешајте додека не зоврие. Кога ќе зоврие, намалете ја топлината, додадете го грашокот, поклопете и оставете да се готви околу 15 минути додека оризот не ја впие водата и не се свари.
Уживајте во рижотото!