Во периодот на постот, рибата е главната намирница во менито на верниците. Освен што е здрава, вкусна и може да се подготви на многу различни начини, а лесно и брзо се вари.
Без оглед на тоа дали претпочитате речна или морска риба или некоја друга морска храна, секој вид се карактеризира со богатство на хранливи материи, пред се витамини, минерали и амино киселини.
Најбарани се и крапот и пастрмката. Сепак, друга риба може да се најде во поголемите трговски синџири и е поевтина, додека содржи повеќе протеини и помалку калории. Тоа е морската риба ослиќ!
Ослиќот има ниска енергетска вредност, па затоа се смета за диетална храна. Сто грама ослиќ содржи 80 проценти вода, 0,85 g масти и 17,2 g протеини. Богат е со витамини Б1 и Б2, калиум, калциум и фосфор. Позитивно влијае на коските и функцијата на мозокот.
Ослиќот е најчестата риба на Јадранот, која расте до еден метар и тежи до 15 килограми. Живее главно во поголеми морски длабочини на калливо и песочно дно. Многу е незаситна и се храни со сите риби и ракови. Има особено меко, посно и вкусно бело месо. Најчесто се пржи на масло или на скара. Се користи и за подготовка на чорби или супи, а е многу вкусна и сушена.
За оние кои имаат проблеми со холестеролот, ослиќот содржи само 0,3 грама масти и е богат со омега-3 масни киселини, кои благотворно делуваат на срцето.