Има ли нешто подобро од пире од компири? Има, би рекле Грците и би препорачале скордалиа, миризлива мешавина од компири, јаткасти плодови, маслиново масло и сок од лимон. Мазниот и ароматичен прилог е совршен додаток на пржено пилешко, риба или скара.
Состојки:
500 гр компири
80 гр бланширани бадеми
4 чешниња лук
¼ чаша сок од лимон
¾ чаша маслиново масло
За одозгора:
2 лажички сок од лимон
1 млад кромид
магдонос
кора од лимон
Подготовка:
Исплакнете ги компирите исечкани на коцки со ладна вода додека водата не стане чиста. Префрлете го во тенџере и додадете вода, така што нивото да биде околу пет сантиметри повисоко од компирот. Оставете да зоврие на силен оган, намалете ја топлината и динстајте 15 минути или додека компирот добро не се свари. Исцедете ги компирите и повторно исплакнете, овој пат со топла вода 30 секунди. Оставете ги компирите настрана 5 до 7 минути.
Направете паста од лук и бадеми. Додека компирот се лади, измешајте ги бадемите, лукот, голема прстофат сол и сокот од лимон и измешајте ги во изедначена смеса. Изгмечете ги компирите и додадете приближно половина од количината на маслиново масло, малку по малку, мешајќи со процесор за храна.
Додадете ја пастата од лук и бадем и добро измешајте. Потоа додадете го преостанатото маслиново масло, повторно малку по малку, мешајќи. Вкусете и по потреба додајте уште сол, па украсете со рендана кора од лимон, магдонос, сечкан млад кромид и маслиново масло.