Излегува дека медот не е толку корисен како што би сакале да биде. Покрај тоа, ако шеќерот го замените со него, може да се здебелите.
Шеќерот не го снабдува нашето тело со речиси никакви хранливи материи освен чиста сахароза. Спротивно на тоа, медот содржи одредени количини на микронутриенти како што се калиум, хлор, фосфор, магнезиум, калциум, железо и витамини. Сепак, експертите предупредуваат на преголем ентузијазам.
– Би требало да јадете многу мед за навистина да делува – посочува диететичарот д-р Хана Столинска.
– А тоа е и шеќер, па не би го предложила како еден од производите корисни за нашето здравје – нагласува таа.
Многу луѓе не се свесни дека и медот е шеќер и има слични калории. 100 g мед е околу 300 kcal, додека истото количество бел шеќер дава околу 380 kcal. Бројачите на калории овде може да паднат во стапица.
Вреди да се знае дека медот е двојно потежок од шеќерот. Што значи тоа? Со засладување на чајот со лажичка мед, си обезбедуваме двојно повеќе калории отколку да користевме обичен шеќер.
Исто така, треба да се запомни дека медот ги губи своите вредни својства под влијание на високата температура. Ова значи дека кога се користи за печење или засладување на топол пијалок, тој практично нема да вреди исто.
Секако, ако сакате мед, ништо не ве спречува да го вклучите во вашата исхрана. Сепак, мора да бидете свесни дека шеќерот и неговото прекумерно консумирање можат да бидат исклучително штетни за вашето здравје.