Со неколку трикови, како на пример користење маринада и чекан заедно со сечење и варење, месото може да се подготви така што ќе се добие мек и сочен специјалитет.
Сигурно некогаш сте купиле парче месо кое било прилично жилаво. И можеби мислевте дека таквото месо нема никаква корист, па или сте го фрлиле или сте го искористиле за да ги нахраните вашите миленици.
Професионалните готвачи открија што треба да направите.
- Маринада
Оставете го месото неколку часа, а најдобро би било да го оставите преку ноќ во маринадата. Ова е важен предуслов за меко и сочно месо, бидејќи не само што ќе добие потполн вкус, туку маринадата ќе го подобри и вкусот на месото и ќе го омекне. Исто така, важно е маринадата да содржи извор на киселина како сок од лимон, јогурт или оцет, како и многу сол.
- Чекан
Чеканот за месо треба да се најде во секоја кујна, бидејќи кога ќе го удирате месото со него, ќе го истенчите, така што термички ќе се обработи рамномерно, но и ќе ги омекнете жилите со процесот на удирање.
- Сечење
Изгледот и вкусот на печеното месо зависат и од начинот на кој се сече месото. Месарите тоа добро го знаат. Што треба да направите? Најпрво, внимателно испитајте го сировото парче месо и пронајдете ја насоката во која се движат мускулните влакна во него. Сечете со нож во правецот на кој одат влакната. Така ќе ги скратите и месото ќе стане полесно за џвакање.
- Готвење
За да направите чорба од тврди парчиња говедско рамо или бут, важно е месото да се загрее на ниска температура. Термичката обработка треба да трае со часови. Гулашот секако традиционално се готви два до три часа, а колагенот во мускулното ткиво на месото во тој процес се разградува и на тој начин парчињата стануваат меки.