БУРЕК СО МЕСО! ВКУС како од ПЕКАРА! ЛЕСНО се прави и ПРЕВКУСЕН е!

popara29 декември, 20221min00
419144_20210224-154151_f

Бурекот со месо е омилен избор за појадок, а знаеме како да го подготвиме најдобриот со готови кори кој е поубав отколку оној од пекара

Состојки:

500 грама кори за пита

300-400 грама месо

2 големи главици кромид

50 мл масло

250 мл вода

сол

бибер

малку масло за динстање на месото

Подготовка:

На малку масло продинстајте го ситно сечканиот кромид. Додадете го меленото месо, сол, бибер и динстајте уште малку. Во еден сад измешајте ги водата и маслото и посолете по желба. На дното на тркалезна тава од 25 сантиметри ставете 4 кори така што ќе висат преку рабовите на тавата.

Од приготвената вода и масло одвојте 30 мл за преливање на бурекот. Попрскајте ги корите со мешавина од вода и масло. Одозгора ставете малку фил со месо. Останатите кори исечете ги и ставете дел над месото. Испрскајте ги корите, ставете малку фил, па повторно кори и течност, па месо и така во круг додека не се потроши целиот материјал.

Последниот слој месо посипете го со 30 мл вода. Бурекот убаво ушушкајте го со висечките кори. Печете на 200 степени околу 40 минути или додека убаво не порумени.

На здравје!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma