Десерт кој сите го сакаат
Што е подобро од домашни ванилици?
Овој пат ви предлагаме комбинација од ореви и џем.
Состојки:
150 гр маст
100 гр шеќер
1 ванилин шеќер
1 јајце и 1 жолчка
сок и кора од лимон
125 гр ореви
300 грама брашно
џем од кајсија или шипинка
шеќер во прав
Подготовка:
Јајцата, жолчките, шеќерот и свинската маст се матат до пенеста текстура додадете ги кората од лимонот и сокот, потоа ванилиниот шеќер, мелените ореви и брашното и замесете тесто. Ако тестото е потврдо, додадете неколку лажици вода.
Кога тестото ќе се изедначи, оставете го во фрижидер, може и во замрзнувач околу еден час, па замесете го и расукајте го за половина сантиметар и извадете го со мала чаша. Наредете ги малите ванилици во тава обложена со хартија за печење.
Печете на 180 степени околу 15 минути. Кога ќе се испечат и малку ќе се изладат премачкајте ги со џем, спојте ги и извалкајте ги во шеќер во прав и наредете ги во кутија.
Погледнете го упатството за подготовка чекор по чекор: